ویدیو مارکتینگ را میتوان یکی از روشهای بازاریابی دیجیتال معرفی کرد که در سالهای اخیر و با رشد فضای مجازی و بهبود سرعت اینترنت، توانسته توجه بسیاری را به خود جلب کند. البته باید بدانید که بازاریابی ویدیویی ریشهای قدیمی دارد. اما همانطور که اشاره کردیم، در سالها اخیر به رشد و شکوفایی بسیار زیادی رسیده است. اکنون بسیاری افراد در پلتفرمهای متفاوت مانند اینستاگرام، یوتوب و آپارات از این روش به میزان زیادی استفاده میکنند. در این مطلب از استودیو سلمک قصد داریم در خصوص ویدیو مارکتینگ، انواع و مزایای آن نکاتی را بیان کنیم. تا انتها با ما همراه باشید.
ویدیو مارکتینگ چیست؟
در گذشته و با توجه به قابلیتهای موجود، محتوای متنی بیشترین بازخورد را داشت. پس از آن عکسها توانستند جایی برای خود باز کنند. اما اکنون و با پیشرفت تکنولوژی روش دیگری توانسته به یک رقیب جدی برای دو روش قبلی تبدیل شود. قدرتمندتر شدن پلتفرمهای ویدیویی در کنار افزایش سرعت اینترنت باعث شده تا بسیاری از این روش برای رساندن پیام خود به بهترین شکل استفاده کنند.
شما در متن و عکس میتوانید از چندین کلمه را به مخاطب برسانید. اما در یک ویدیو میتوان هزاران نکته را با دقت و ظرافت به مخاطبان رساند. در کنار آن نیز میتوان از قابلیت های متن و تصویر نیز بهره برد.
در حال حاضر یوتیوب به دومین وبسایت پربازدید جهان تبدیل شده است. این پلتفرم تماشای ویدیو، توانسته مخاطبان بسیاری جذب کند. بر اساس آمارهای منتشر شده، اکنون در هر دقیقه 500 ساعت ویدیوهای جدید در این پلتفرم آپلود میشوند. پس میتوان قدرت ویدیوها را به راحتی متوجه شد. در حقیقت، ویدیو مارکتینگ نوعی بازاریابی با استفاده از ویدیو برای معرفی برند، محصول و خدمات است.
تاریخچه ویدیو مارکتینگ
تاریخچه استفاده از ویدیو مارکتینگ به چندین سال قبل باز میگردد. برای اولین بار در سال 1941 شرکتی به نام Bulova فیلمی تجاری ساخت و در ایستگاه تلویزیونی نیویورک آن را پخش کرد. این نوع جدید از تبلیغات برای آن شرکت هزینهای 4 دلاری در پی داشت. اما آنها روشی جدید از بازاریابی را بنیان نهاده بودند. استفاده از این روش به کندی پیش میرفت تا این که در سال 1981 با ساخت دو قطعه تبلیغاتی متفاوت روندی جدید گرفت. در سال 1984 شرکت اپل به استفادهکنندگان سبک جدید بازاریابی از طریق ویدیو پیوست و فیلمی تبلیغاتی ضبط و منتشر کرد.
آغاز روند جدید ویدیو مارکتینگ در سال 2005 و با تأسیس یوتیوب آغاز شد. شرکت نایک در سال 2005 و گوگل در سال 2007 اقدام به تبلیغات ویدیویی در یوتیوب کردند. پس از آن با افزایش سرعت اینترنت، این روش بیشتر مورد استفاده قرار گرفت به طوری که اکنون تمام شرکتهای بزرگ برنامههای بسیار مشخصی برای تولید و انتشار ویدیوهای تبلیغاتی دارند.
انواع ویدیو مارکتینگ
ویدیو مارکتینگ انواع متفاوتی دارد که هر شرکت، برند، مجموعه و شخص با توجه به نیازش از آنها استفاده میکند. رایجترین و معمولترین انواع بازاریابی ویدیویی عبارتند از:
1- ویدیوهای تبلیغاتی
اولین و رایجترین نوع ویدیو مارکتینگ، تولید و انتشار ویدیوهای تبلیغاتی است. بسیاری با ساخت ویدیوی تبلیغاتی به صورت مختصر آشنایی دارند. هدف ویدیوهای تبلیغاتی نمایش و معرفی یک محصول یا خدمت است. البته برخی از انواع این ویدیو در جهت آگاه سازی از محصولات و خدماتی که وجود دارند، استفاده میشوند.
2- ویدیوهای برندینگ
ویدیوهای برندینگ را میتوان یکی دیگر از انواع ویدیو مارکتینگ دانست. این نوع ویدیوها را باید به عنوان بخشی از کمپینهای تبلیغاتی بزرگ دانست. کمپینهای تبلیغاتی به دلایل متفاوتی ایجاد میشوند اما هدف آنها این است که اهداف و چشمانداز یک برند را به مخاطبان نشان دهد. البته برخی مواقع برای یادآوری دوباره اهداف و چشماندازها، برندها اقدام به برگزاری کمپینهای تبلیغاتی میکنند. البته باید بدانید که اصلیترین هدف تمام کمپینها و به طور کلی ویدیو مارکتینگ جذب مخاطب هدف است.
3- ویدیوهای آموزشی و دمو
ویدیوهای آموزشی و دمو یکی دیگر از روشهای ویدیو مارکتینگ است. در این روش با استفاده از ویدیوهای آموزشی و دمو به مخاطبان محصول خود را معرفی میکنند. البته فرق این نوع ویدیو با ویدیوهای تبلیغاتی این است که در آنها مخاطب متوجه میشود که این محصول چه مشکلاتی از او را حل میکند. به طور کلی این نوع ویدیوها برای آشنایی بیشتر مخاطب با محصول مورد نظر و البته خود کسبوکار تولید میشوند.
4- ویدیوهای توضیحی
این دسته از ویدیوهایی که این روزها توانسته جایگاه خود را در ویدیو مارکتینگ باز کند، برای متقاعد کردن مخاطب تولید میشوند. با استفاده از این نوع ویدیوها مخاطب متوجه میشود که چرا ممکن است به محصول یا خدمت شما نیاز داشته باشد. این نوع ویدیوها روی مشکلات زندگی مخاطبان تمرکز دارد و محصول یا خدمت خود را به عنوان راه حل آن ارائه میدهند.
5- ویدیوهای توصیهای
آخرین نوع از انواع ویدیو مارکتینگ که در این مطلب به آن اشاره میکنیم، ویدیوهای توصیهای است. شاید بتوانید با استفاده از روشهای دیگر نظر مخاطبان را به خود جلب کنید. اما ممکن است برخی از آنها همچنان متقاعد نشوند. در این گونه از ویدیوها با نمایش مشتریان دیگری که در حال استفاده از خدمات یا محصول مورد نظر هستند، اقدام به متقاعد کردن مخاطب میکنند. بسیاری افراد زمانی که مشاهده کنند فرد دیگری در حال استفاده از محصول یا خدمات گوناگون است و مشکلی مشابه مشکل خودش دیگر برای او وجود ندارد، اقدام به خرید محصول یا استفاده از خدمت مورد نظر میکند.
ویدیو مارکتینگ انواع متفاوتی دارد که هر شرکت، برند، مجموعه و شخص با توجه به نیازش از آنها استفاده میکند.
۶- معرفی فرهنگ سازمانی
این نوع از انواع ویدیو در بازاریابی ویدیویی، بر نمایش وجهۀ انسانی برندها تمرکز دارد. این محتواها نشان میدهند که یک روز کاری در مجموعۀ شما چگونه است. به زبانی سادهتر، فرهنگ سازمانی برندتان در این نوع ویدیوها نمایش داده میشود.
چند مصاحبهٔ کوتاه با کارکنان و تفریحات داخل و خارج از شرکت، اجزای اصلی چنین تصاویر و محتواهایی هستند. یکی از بهترین نمونهها از این نوع محتوا، ویدیوی های ساخته شده برای تک برگر فیلیمو توسط استودیو سلمک است که بهخوبی، فرهنگ سازمانی فیلیمو را در آن نشان میدهد.
7- ویدیوهای زنده (لایو)
اکنون، بیشتر شبکههای اجتماعی و پلتفرمهایی مثل آپارات و اینستاگرام قابلیت پخش زنده را برای کاربران خود فراهم کردهاند. این شکل از انواع ویدیو در بازاریابی ویدیویی، برای درگیر کردن مخاطبان در لحظه کاربرد دارد.
شما میتوانید از ویدیوهای زنده برای بیان اعلانیههای کمپانی، مصاحبهها و جلسات پرسشوپاسخ استفاده کنید. خوبی این نوع ویدیوها این است که لازم نیست برنامه ریزی خاصی برای ساخت آنها داشته باشید. تنها داشتن ایده برای اجرا در پخش زنده می تواند بسیار اثرگذار باشد.
۸- ایونتها و وبینارها
وبینار و رویداد چیزهای جدیدی نیستند؛ اما هنوز هم یکی از اثرگذارترین انواع ویدیو در بازاریابی ویدیویی است. ایونتهای آنلاین و وبینارها، جزو بهترین روشها برای بهبود نرخ تبدیل یک کسبوکار محسوب میشوند.
در این مدل کافی است شما یا یکی از اعضای تیم تان ویدیوهای آموزشی در ایونتهای آنلاین و وبینارها اجرا کند و این ویدیوها را در شبکههای اجتماعی، سایت های پخش فیلم و… منتشر کنید.
۹- ویدیو مارکتینگ با مصاحبه
مصاحبه هم شکلی قدیمی از محتوای ویدیویی است! همان طور که احتمالاً حدس میزنید، در چنین ویدیوهایی، گفتوگویی بین دو یا چند نفر شکل میگیرد. نفرات حاضر میتوانند از اعضای مجموعه شما باشند که در حال پاسخ به پرسشهای مختلف هستند؛ پرسشهایی در زمینههای گوناگون مثل سؤالات شخصی و ابهامات مخاطبان. البته فرد مصاحبهشونده الزاماً قرار نیست یکی از اعضای شرکت خودتان باشد.
خوبی این نوع ویدیو این است که هم اعتبار برند خود را به مخاطبان ثابت میکنید و هم با پاسخدهی به سوالات آنها، اعتمادشان را جلب میکنید.
۱۰- ویدیو مارکتینگ با تستیمونیال
به زبان ساده، تستیمونیالها ویدیوهایی هستند که در آن یک مشتری از یک کسبوکار تعریف میکند. این مدل از انواع تبلیغات ویدیویی، برای آن تهیه میشود که یک مشتری راجع به چگونگی پیداکردن مجموعه صحبت کند؛ همچنین او باید توضیح دهد که چرا محصول آن برند، بهترین راهحل برای یک مشکل بهخصوص است. از آنجایی که ادعاها توسط مشتری مطرح میشوند، چنین ویدیوهایی اعتبار بیشتری هم دارند.
کسب و کارهای مختلف ویدیوهای تستمونیال که به کمک کاربران تولید شده است را در رسانههای خود منتشر میکنند.
۱۱- انیمیشن و موشنگرافیک
موشنگرافیک نوع خاصی از انیمیشن است که طی سالیان گذشته محبوبیت بسیار بالایی پیدا کرده است. در بین شکلهای مختلف انواع بازاریابی ویدیویی، این نوع تاثیر بهسزایی در افزایش نرخ تبدیل و در نهایت فروش دارد. برای اجرای موشن گرافیک و انیمیشن، اول از همه به اسکریپت یا متن نیاز دارید و سپس گرافیستی باید کار را نهایی کند.
یکی از نمونههای محبوب و پربازدید برای موشنگرافیک، نمونه کارهای موشن گرافیک استودیو سلمک است.
۱۲. ویدیوهای شخصیسازیشده
به دور از هرگونه پیچیدگی، ویدیوهای شخصیسازیشده فقط مختص یک نفر خاص تهیه شدهاند! در زمانهای که عموم مردم نگاه منفیای به محتوای تبلیغاتی دارند، ویدیوهای شخصیسازیشده به ساخت روابط بر پایۀ اعتماد منجر میشوند.
قاعدتاً این فرم از ویدیوها هرجایی قابلاستفاده نیستند؛ اما میتوان از آنها در ایمیل مارکتینگ، دایرکت لینکدین و ارائهٔ خدمات پشتیبانی استفاده کرد.
ویدیو یا هر شکل دیگری از محتوا که برای مصرفکننده شخصیسازیشده باشد، حس ارزشمندبودن را به او القا میکند. همین مسئله میتواند طرف مقابل را به مشتری ثابت محصول یا خدماتتان تبدیل کند. البته خب این مدل ویدیوها هزینۀ زیادی هم برای اجرا نیاز دارند.
۱۳. ویدیوهای کوتاه شبکههای اجتماعی
محبوبیت بالای تیکتاک و ریلز اینستاگرام باعث شد ویدیوهای کوتاه جایگاه خود را میان انواع ویدیو مارکتینگ پیدا کنند. چنین محتواهایی، همان طور که از نام آنها مشخص است کوتاه هستند، خلاقانه ساخته میشوند و ذات سرگرمکنندهای دارند.
برخلاف ذات ویدیوها که عموماً ماندگاری بالایی دارند، این فرم محتواها بر اساس ترندهای داغ روز ساخته میشوند و نوعی موجسواری به حساب میآیند. مثلاً ریلزهای روند انجام کار که در اینستاگرام استودیو سلمک قرار داده می شود جز ویدیوهای کوتاه مختص شبکههای اجتماعی محسوب میشود.
۱۴. ویدیوهای تولیدشده توسط کاربر UGC
اگر با بازاریابی محتوایی آشنا باشید، میدانید محتوایی که توسط کاربران خلق شود چقدر ارزشمند است! ویدیوهایی که توسط مشتریانتان ساخته میشوند هم همین قدر ارزش دارد.
این نوع ویدیوها هزینهای روی دستتان نمیگذارند؛ نه از نظر زمانی و نه از نظر مالی. فقط باید کاربران را از روشهای مختلف به انجام این کار تشویق بکنید و حتی به آنها جایزه پیشنهاد دهید. بهعنوان نمونه، بررسی محصولات و آنباکسینگهای تولید شده در سایت دیجیکالا جز این دسته محسوب میشود!
۱۵. ویدیوهای پرسشوپاسخ
آخرین مدل از انواع ویدیو در بازاریابی ویدیویی، محتواهای پرسشوپاسخ هستند. در این مدل ویدیوها، نمایندهای از برندتان مقابل دوربین قرار میگیرد و به پرتکرارترین سوالات مخاطبان پاسخ میدهد. چنین ویدیوهایی هم میتوانند بهصورت زنده و هم غیرزنده اجرا و پخش شوند.
دیجیکالا در یکی از ویدیوهایش، توییتهای سوالی کاربران را انتخاب کرد و به آنها پاسخ داد؛ یک مثال خیلی خوب برای ویدیوهای پرسشوپاسخ.
مزایای ویدیو مارکتینگ
حال که با ویدیو مارکتینگ و انواع آن آشنا شدید، زمان آن رسیده که در خصوص مزایای استفاده از بازاریابی ویدیویی نکاتی را بیان کنیم. استفاده از این روش بازاریابی با مزایای بسیاری همراه است اما مهمترین مزایای آن به شرح زیر است.
1- افزایش نرخ تبدیل: مشاهده یک ویدیو مناسب از یک محصول یا خدمت باعث میشود تا افراد بیشتری ترغیب به استفاده از آنها شوند و گاهی نرخ تبدیل تا 80 درصد افزایش پیدا کند.
2- افزایش بازدید در ایمیل مارکتینگ: استفاده از واژه ویدیو در عنوان ایمیل میتواند باعث شود تا افراد بسیاری آن ایمیل را باز کنند. در صورتی که ویدیوی موجود در ایمیل مناسب باشد، شما مخاطبان جدیدی پیدا خواهید کرد.
3- افزایش شانس دیده شدن: هیچ چیزی بیشتر از یک ویدیو جذاب نمیتواند افراد مختلف را در پیج شما نگه دارد. همین امر باعث میشود تا رتبه بهتری در جستجوی گوگل کسب کنید.
4- افزایش اعتماد و اعتبار: بسیاری از ویدیوها باعث میشوند تا افراد با برند شما و نحوه کار محصولات و خدماتتان بیشتر آشنا شوند. در واقع ساخت ویدیو نشان دهنده اعتماد به نفس یک بیزنس است.
5- آگاهی بیشتر در خصوص برند و محصول: هیچ روشی بیشتر از تولید یک ویدیو جذاب نمیتواند افراد را با برند و محصولات متفاوت آن آشنا کند. در ویدیو میتوان جزئیات بسیار بیشتری را در مقایسه با عکس و متن به مخاطبان نشان داد.
6- افزایش بازدید و تعامل در شبکههای اجتماعی:
باید بدانید که بر اساس تحقیقات انجام شده بیشترین میزان نرخ تعامل در بسیاری از پیجهای اینستاگرامی به پستهایی که در آن از ویدیوهای مناسب استفاده شده است، تعلق دارد. تحقیقات انجام شده نشان میدهد که در حدود 90 درصد افرادی که در اینستاگرام فعال هستند، ویدیوهای جذابی که مشاهده میکنند را با دوستانشان به اشتراک میگذارند، در حالی که این عدد در خصوص عکسها و پیامهای متنی بسیار کمتر است.
برندها و مؤسسات بزرگ اقدام به ساخت و تولید ویدیوهای جذابی میکنند که مخاطبین به آنها علاقه داشته باشند. این کار باعث میشود تا روی موج علاقه افراد سوار شوند و مخاطبین بسیار بیشتری جذب کنند.
تحقیقات نشان داده که اضافه کردن یک ویدیو مناسب به لندیگ پیج یک وبسایت، نرخ تبدیل را تا 80 درصد افزایش میدهد.